Buitenland

Deze website over Bouviers is onafhankelijk van opzet. De makers willen proberen U zo objectief mogelijk informatie aan te bieden.

English version

 

Start
Omhoog

 

Vakantie in buitenland

In verband met wederom een wijziging in de Europese wetgeving. Willen wij u op de hoogte houden van de laatste verandering. Dit geldt dus voor dieren die meegenomen worden naar het buitenland.

Het gevolg is in ieder geval dat u uw dierenpaspoort voor 1 oktober 2004 zult moeten omwisselen voor een nieuw paspoort. U kunt dat bij uw eigen dierenarts, op de praktijk laten doen, de relevante vaccinaties worden daarin bijgeschreven. Uw huisdier moet voorzien zijn van een identificatie(microchip)

 

Voor het verkeer tussen de EU landen gaat het volgende gelden:

Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:

  • De dieren moeten in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model
  • De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen RabiŽs
  • De dieren moeten geÔdentificeerd zijn.

EU-paspoort
Het paspoort vervangt vanaf 1 oktober 2004 alle in Nederland al bestaande reisdocumenten die gebruikt worden voor het vervoer van dieren naar het buitenland. Er is wel een overgangsregeling voor de huidige in omloop zijnde documenten; dieren die voor 1 oktober zijn gevaccineerd en in bezit zijn van een geldig rabiŽscertificaat kunnen dit gewoon gebruiken

De oude paspoorten hoeven niet ingenomen te worden.

   

Het paspoort bestaat uit twee delen. Het voorste gedeelte is het officiŽle en gestandaardiseerde reisgedeelte en het tweede gedeelte is voor het bijhouden van de gezondheidscontroles en de overige vaccinaties.
De nog geldige vaccinaties en behandelingen kunnen schriftelijk door uw dierenarts worden overgezet in het nieuwe paspoort. Het is verstandig het oude vaccinatieboekje te bewaren.

Vaccinatie tegen RabiŽs   (Nieuwe regelgeving in de EU vanaf okt.2005)
Het dier moet gevaccineerd zijn tegen RabiŽs met een in Nederland geregistreerd vaccin volgens het vaccinatieschema van de producent. Er is in de verordening niet specifiek aangegeven op welke termijn voor vertrek dit dient te gebeuren. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde adviseert haar leden de termijn van minimaal 30 dagen voor vertrek aan te houden. RabiŽs oftewel hondsdolheid is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren inclusief de mens. De ziekte komt in het wild voor bij vossen en vleermuizen.

Identificatie
Een identificatie is verplicht. Dit kan door middel van een microchip, het nummer van de microchip moet in het paspoort worden vastgelegd. Naast een identificatie en vastlegging daarvan in het paspoort is een registratie bij een centrale databank aan te bevelen. 

Voor sommige landen, zoals Engeland, Ierland, Zweden en Noorwegen gelden naast bovenvernoemde zaken nog een aantal aanvullende eisen.

Zweden en Noorwegen:

Eerst chippen en vaccineren, dan pas na vier maanden bloed afnemen. Als de uitslag van de bloedtest binnen is mag uw dier mee. Wel moet er binnen 10 dagen vůůr vertrek een behandeling tegen lintworm plaatsvinden door uw dierenarts. Daarna zou er na 10-14 dagen in Zweden een herhaling daarvan door een Zweedse dierenarts moeten plaatsvinden.

Jonge dieren worden pas tot deze landen toegelaten als ze aan bovengenoemde eisen kunnen voldoen. In de praktijk betekent dit dat dieren jonger dan 8 tot 10 maanden niet worden toegelaten.

Engeland en Ierland:

In het kort gezegd!!!! Wanneer een hond of kat als gezelschapsdier wordt uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk is de eigenaar van het dier verantwoordelijk voor het laten plaatsen van een rnicrochip om de identiteit van het dier te garanderen, het laten vaccineren tegen rabiŽs, het laten afnemen en onderzoeken op rabiŽs-antitichamen van een bloedmonster ongeveer 1 maand na de vaccinatie, het laten behandelen tegen teken en wormen 48 tot 24 uur voor vertrek, voor het volledig en correct laten invullen van het gezondheidscertificaat door de dierenarts-practicus, en voor het laten legaliseren van het "Veterinary health certificate for entry of Pet Dog or Cat into the UK from The Netherlands" door de RVV.

Voor vragen over de actuele stand van zaken en met betrekking tot de uitbreiding van de regels in de toekomst etc. verwijzen wij naar:

      • de website van de Britse ambassade in Den Haag                                                                                                   http://www.britain.nl

Dieren jonger dan drie maanden
Wanneer dieren jonger dan drie maanden op reis in de EU gaan, hoeven ze niet gevaccineerd te zijn. Wel moet de eigenaar dan aan kunnen tonen dat het jong tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met RabiŽs. 

Het jonge dier mag ook de grens over wanneer het vergezeld wordt door de moeder van wie het nog afhankelijk is.
Het is aan de lidstaten zelf om te bepalen of ze dieren jonger dan drie maanden toelaten.  

Niet-EU-landen
Wie vanuit Nederland met een huisdier op vakantie gaat naar een land dat geen lid is van de EU dient vůůr vertrek een rabiŽstiter te laten bepalen en dit door de dierenarts op te laten tekenen in het paspoort. Als daarna jaarlijks (volgens de bijsluiter van het vaccin) hervaccinatie plaatsvindt, is dit maar ťťn keer nodig.

Er is een aantal landen dat niet tot de EU behoort, maar waarvoor wel de EU-regels gelden. Deze landen voeren hetzelfde beleid als de EU om RabiŽs tegen te gaan. Op dit moment zijn dat:

- Noorwegen

- Andorra

- Zwitserland

- Liechtenstein

- IJsland

- Monaco

- San Marino

- Saint Kitts en Nevis

- Vaticaanstad

- Caymaneilanden

- Ascension

- Montserrat

- Antigua en Barbuda

- Mauritius

- Nederlandse Antillen

- Nieuw-CaledoniŽ

- AustraliŽ

- Nieuw-Zeeland

- Aruba

- Frans PolynesiŽ

- Barbados

- Saint-Pierre en Miquelon

- Bahrein

- Singapore

- Bermuda

- Sint-Helena

- Canada

- Verenigde Staten van Amerika

- Fiji

- Saint Vincent en de Grenadines

- Falklandeilanden

- Vanautu

- KroatiŽ

- Wallis en Tutuna

- Jamaica

- Mayotte

- Japan

 

 

Om met een huisdier van en naar deze landen te reizen is een paspoort, een identificatie en een RabiŽsvaccinatie dus voldoende.

Niet-EU-landen mogen zelf wel aanvullende eisen stellen.

Handhaving en sancties
Controles vinden in principe plaats aan de buitengrenzen van de EU. Maar ook binnen de EU kunnen de bevoegde instanties desgewenst controleren. Wanneer de papieren niet in orde zijn, kan het dier in quarantaine geplaatst worden of worden teruggezonden naar het land van herkomst. Wanneer dit niet mogelijk is, is in het uiterste geval euthanasie mogelijk.

 

Bericht aan Webbeheerder "

Al onze artikelen zijn puur informatief - Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent - Bij twijfel  neem contact op met uw dierenarts.