Don´t buy a Bouvier

Deze website over Bouviers is onafhankelijk van opzet. De makers willen proberen U zo objectief mogelijk informatie aan te bieden.

English version

 

Start
Omhoog

  

Dit artikel is door Pam Green, een Amerikaanse, geschreven in 1992. Wij hebben persoonlijke toestemming van haar gekregen om dit in het Nederlands te vertalen en op onze website te plaatsen. Uiteraard hebben wij geconstateerd, dat bepaalde zaken hier in Nederland anders zijn dan in Amerika.

Maar wij hebben gemeend, de originele tekst zoveel mogelijk in stand te moeten houden.

Vergeef ons eventuele kleine vertaalfouten.

 

Pam Green met Duke.

Duke werd bij een asiel in Sacremento City afgegeven. Hij had gevochten met een andere reu, had de eigenaar twee maal gebeten en werd beschreven als een zeer gevaarlijke hond. Duke zou hierdoor nooit herplaatst kunnen worden.

Pam Green heeft zich voor hem ingezet, om hem te redden. Een actie werd op touw gezet, om hem de kans te kunnen geven, zich te bewijzen als een “normale” hond. Nadat hij de test met goed gevolg doorlopen had en dus had bewezen dat hij niet gevaarlijker was dan andere honden mocht hij herplaatst worden. Er een goede eigenaar voor Duke gevonden, die helaas een jaar later kwam te overlijden. Na andere mislukte pogingen om Duke te herplaatsen is hij bij Pam terecht gekomen. Zo werd weer een Bouvier gered!!!!!!!!!!

 

Duke is 14½ jaar geworden.

Dit artikel, wat ik jaren geleden geschreven heb, is een bekend klassiek schrijven in Bouvierkringen geworden. Het is vaak herdrukt door clubs, om als voorlichting van potentiële Bouvier eigenaars te gebruiken. Ik geef mijn toestemming aan iedereen, wie dit wil kopiëren en te verspreiden, in de hoop om hiermee onschuldige Bouviers te redden van verwaarlozing en het in de steek laten door hen die in de eerste plaats nooit een Bouvier hadden moeten nemen.

 

Hebt u interesse om een Bouvier te kopen? Dat zal wel, anders zou u dit niet lezen .U hebt al gehoord, hoe geweldig bouviers zijn. Nou, ik denk dat u ook zou moeten horen, voordat het te laat is, dat de BOUVIER NIET HET PERFECTE RAS VOOR IEDEREEN IS. Als ras hebben ze een paar eigenschappen, die sommige mensen charmant vinden, maar anderen vinden die eigenschappen onplezierig en sommige mensen vinden ze volkomen ondraaglijk.

 

Er zijn verschillende rassen voor verschillende behoeften. Er zijn 200 raszuivere rassen op de wereld. Misschien bent u beter af met een ander ras. Misschien bent u beter af met een kat. Misschien bent u beter af met een goudvis, een parkiet of een hamster, of een paar planten.

  

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U ZICH TOT HET RAS AANGETROKKEN VOELT ‘HOOFDZAKELIJK’ OM ZIJN VERSCHIJNING.

Het uiterlijk van de Bouvier die u gezien heeft in de ring op een show, is het product van vele uren badderen en verdere verzorging. Deze zorgvuldig geconstrueerde schoonheid is vluchtig: een paar minuten vrijheid, rennend door de velden of door de regen herstelt de natuurlijke “look”. De natuurlijke “look” van de bouvier is dat van een grote hond met een ruige vacht, gebruikelijk met vuil en onkruid in zijn ruige vacht. Zijn ethiek is die van een “onopgemaakt bed” Onthoud maar dat de Nederlandse bijnaam voor dit ras “Vuilbaard” is. De ware schoonheid van de Bouvier ligt in zijn karakter, niet in zijn uiterlijk. Er zijn vele andere rassen van wie de natuurlijke uiterlijke schoonheid, de schoonheid van een Bouvier overschrijdt. Sommige van de langharige rassen en de meeste van de kortharige rassen, zijn minder afhankelijk van de verzorging dan dat van de bouvier.(zie ook het item “verzorging”

hieronder)

 

KOOP GEEN BOUVIER ALS U NIET UW HUIS EN UW LEVEN WILT DELEN MET UW HOND.

Bouviers werden gefokt om te werken en te waken op de boerderij en om de uren die men wakker is te werken met het gezin. Ze bloeien op in gezelschap en willen zijn, waar u bent. Ze zijn het gelukkigst als ze bij u in huis mogen leven en met u mee mogen, als u weggaat. Zij kunnen goed alleen thuis blijven(maar prefereren een mogelijkheid om naar de achtertuin te kunnen) ze moeten niet naar de achtertuin of een kennel verbannen worden. Een puppy, verbannen van het huis, zal niet sociaal opgroeien(zal angstig en onvoorspelbaar agressief kunnen worden) en ongelukkig en onhandelbaar worden. Hij zal dingen als, graven en blaffen, goed ontwikkelen, zodat hij u en uw buren irriteert. Ook zal een volwassen hond, die verbannen is, doodongelukkig zijn. Als u niet gediend bent van het voortdurende gezelschap van uw hond, het niet leuk vind, dat uw hond in uw slaapkamer slaapt. Het niet waardeert dat hij u bij uw activiteiten overdag altijd begeleid, dan moet u een ras kiezen dat minder gericht is op menselijk gezelschap. Het zelfde geldt, dat als uw werk of andere verplichtingen, u weerhouden om veel tijd met uw hond door te brengen. Geen enkele hond is echt gelukkig als hij geen gezelschap heeft, maar er zijn andere honden die meer tolereren dat ze in een kennel of in de achtertuin verblijven, zolang het er maar 2 of meer zijn. Een betere keus is misschien een kat, zij zijn eenlingen van nature.

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U NIET WILT TRAINEN OF DE INTENTIE HEBT OM EEN HOND OP TE VOEDEN.

De basis gehoorzaamheid en huisregels zijn geen optie voor een Bouvier. Het is het minimale, dat u uw Bouvier moet leren bij u te komen als u hem roept, te gaan liggen, te blijven, en naast u te lopen, met of zonder riem, ongeacht de verleidingen. U moet hem ook leren om uw huisregels te respecteren, bijv. mag hij op het bankstel? Mag hij aan tafel bedelen? Wat u goed vind of verbied is niet belangrijk; maar het is van groot belang, dat u die keuzes maakt en niet de hond en dat u consequent bent. U moet uzelf opleggen dat u 8 tot 10 weken, een gehoorzaamheidscursus zal moeten volgen en de lessen 5- 20 minuten per dag zal moeten oefenen. Als de commando’s geleerd zijn, dan moeten ze ingevoerd worden in het dagelijkse leven en gebruikt worden wanneer dat nodig is. Jonge Bouvierpuppy’s zijn relatief gemakkelijk om te trainen: zij willen u graag een plezier doen, ze zijn intelligent, van nature kalm en hebben een vrij goede concentratie. Zodra een Bouvier iets geleerd heeft, houd hij dat goed vast. Uw schattige, kleine bouvierpuppy zal uitgroeien tot een grote, krachtige hond met een sterk karakter en de wil om alles waaraan hij begint tot een einde te brengen. Als hij heeft geleerd u en uw regels te respecteren, dan zal zijn lichamelijke en geestelijke kracht voor u werken. Maar als hij opgroeit zonder regels en begeleiding van u, dan maakt hij zijn eigen regels, en zijn lichamelijke en geestelijke kracht zullen zich uiten tegen uw verwachtingen en behoeften. Bijvoorbeeld: Hij zal u door de straat slepen alsof hij aan een wedstrijd voor sledehonden meedoet, hij zal voedsel van tafel stelen, hij zal misschien uw gasten verbieden om binnen te komen.

De training kan niet overgelaten worden aan iemand anders, bijvoorbeeld door de hond naar een soort “internaat” te sturen. De relatie van respect en gehoorzaamheid is persoonlijk, tussen de hond en de trainer. Dit geldt voor alle honden in meer of mindere mate, maar in grote mate geldt dit voor de Bouvier. Terwijl u de hulp van een ervaren trainer goed kan gebruiken, om u te leren hoe u de hond moet trainen, zult u zelf uiteindelijk de Bouvier moeten trainen. Als elk commando goed geleerd wordt, dan moet de rest van het huisgezin (met uitzondering van jonge kinderen) ook met de bouvier oefenen, hem moet geleerd worden ook naar hen te luisteren.

Veel bouviers die uit een opvanghuis of asiels “gered” worden, laten duidelijk zien, dat ze weinig of geen basis training hebben gehad, geen gehoorzaamheidscursus en geen regels in huis kennen. Maar ook deze honden reageren goed op een trainingsprogramma van de “redder”of degene die hem adopteert. Het lijkt erop dat het nalaten, om de hond te trainen, een significante oorzaak is om van een Bouvier, afstand te doen.

Als u de intentie niet hebt om uw hond op te leiden, speciaal in de puppytijd, dan kan u beter af zijn met een ander ras, een ras wat kleiner en sociaal ondergeschikter is. Die hond eist ook training, maar in een andere richting. Als uw doel is om gehoorzaamheidstrainingen af te ronden met hoog succes en met een hoge competitiegraad, besef dan alstublieft, dat de Bouvier niet tot het halve dozijn rassen behoort, die zeer hoog zullen presteren.(Bouviers kunnen, met adequate training, uitblinken in behendigheid, hoeden en beschermen)

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U DE ASSERTIEVE PERSOONLIJKHEID VAN EEN LEIDER NIET HEEFT.

Honden geloven niet in sociale gelijkheid. Ze leven in een sociale hiërarchie die geleid worden door een alpha–leider. De alpha –hond is over het algemeen welwillend, hartelijk en niet-intimiderend naar zijn ondergeschikten; maar er is nooit twijfel over mogelijk dat de alpha-hond de baas is en de regels maakt. Om welk ras het ook gaat, als u niet het leiderschap uitoefent, dan doet de hond dat vroeger of laat en met meer consequenties, dan u lief zijn. Ook een ongetrainde hond, maakt zijn eigen regels, net zoals een leider, en dwingt ze op aan andere leden van het gezin, door een dominante fysieke houding of door doordringend te staren, door een grauw en op den duur misschien een beet. Verschillende rassen verschillen in gradaties in acceptatie van sociale dominantie. Individuen in een ras kunnen zelfs sterk verschillen. Bouviers kunnen een zeer dominante persoonlijkheid hebben. U kunt u echt niet permitteren, dat de Bouvier u de baas wordt. U hoeft niet de persoonlijkheid te hebben van een marine –officier, maar u moet de kalme, stille, rustige persoonlijkheid van een belerende ouder(Omdat ik je moeder ben, daarom!) of leraar hebben. Als u denkt, dat u de leiding niet kalm en rustig uit kan oefenen, kies dan liever een ras, wat sociaal ondergeschikter is en vraag dan de fokker of hij een hondje voor u uit wil zoeken, die niet direct dominantie vertoont. Als het hele idee van “de baas zijn”u angst aanjaagt of afschrikt, neem dan helemaal geen hond. Katten verwachten geen leiderschap. Een vogel in een kooi of een hamster, of vis heeft geen leiderschap of huisregels nodig.

De leiding en opleiding zijn nauw in elkaar verstrengeld: de persoonlijkheid van een leider geeft u de mogelijkheid om uw hond te trainen. Door u getraind te worden, zorgt ervoor dat de hond u als alpha-leider gaat zien.

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U DE WAARDE NIET WEET TE SCHATTEN VAN RUSTIG GEZELSCHAP EN KALME AFFECTIE.

Een Bouvier raakt diep gehecht en is zeer toegewijd aan zijn familie, maar hij “draagt niet zijn hart op zijn tong”. Sommige zijn zichtbaar teruggetrokken, andere zijn misschien meer uitbundiger, maar er zijn maar weinig volwassen honden die heel uitbundig zijn om hun affectie te tonen. Ze willen graag bij u zijn, meestal in dezelfde kamer, het liefst op een comfortabele deken of kussen in een hoek of onder de tafel, alleen om “u gezelschap”te houden. Ze houden van een gesprek, te kroelen en geaaid te worden, als u het aanbiedt, maar ze zijn gematigd in het vragen van aandacht. Emotioneel gezien, zijn ze zeer gevoelig ten opzichte van hun favoriete mensen, wanneer u blij, trots, boos of zorgelijk bent, uw Bouvier zal het onmiddellijk aanvoelen en denken dat hij de oorzaak is. De relatie kan er een zijn van hoge bergen en diepe dalen. Maar het zal een relatie zijn zoals van volwassene tot volwassene, hoewel hij niet zal schromen om te spelen. Als puppy uiteraard, zullen ze meer afhankelijk, meer speels en demonstratiever zijn. Samenvattend kunnen we zeggen dat een Bouvier gematigd en nadenkend is en zeker geen duizelingwekkende clown.

Een aantal rassen behouden in hun volwassenheid een meer puppyachtig gedrag bijv. Australische herder, Malamute en anderen. Heel wat anderen zijn dramatisch demonstratief en afhankelijk bijv. Golden retriever.

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U VEELEISEND BENT OVER DE NETHEID VAN UW HUIS.

De bouvier zijn dikke en ruige vacht en zijn liefde om in water en modder te spelen, maakt hem tot een ideale transporteur van vuil uw huis in. Dit vuil achterlatend op uw vloer, uw dekens, uw meubilair en uw kleding. Een Bouvier die naar binnenkomt, terwijl hij een paar minuten buiten is geweest op een regenachtige dag, kan een nette woning omtoveren tot een varkensstal. Zijn volle baard zuigt het water op elke keer als hij drinkt, om het druppelend over uw vloer te verspreiden. ( Het is natuurlijk onmogelijk om zijn baard en zijn voeten te scheren om de hoeveelheid vuil, wat hij meeneemt, te reduceren). Het is waar dat een bouvier niet echt verhaard, u zult bemerken dat het verzorgingsproces resulteert in plukken uitgetrokken haar, wat door het huis dwarrelt, mits u het direct in de vuilcontainer werpt. Ik wil niet zeggen dat u een slons moet zijn om gelukkig met een Bouvier te kunnen leven, maar u moet wel de houding hebben dat de hond zijn gezelschap voor u belangrijker is, dan netheid en u moet zich prettig voelen met een niet onberispelijk huis.

Terwijl alle honden, net zoals alle kinderen zorgen voor meer of minder rommel in huis, geven bijna alle andere rassen minder rotzooi in huis(uitgezonderd de Oud Engelse herdershond) dan de Bouvier. De Basenji is misschien het schoonste ras, door zijn kat-achtige gewoonten, maar katten zijn nog schoner en goudvissen geven helemaal geen rotzooi in huis.

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U NIET VAN ONPLEZIERIGE GEUREN HOUDT.

Bouviers zijn één van de “goedgeurende” rassen. Terwijl de mate en het aroma van de vrijkomende geur gedeeltelijk van het eten afhangen, weet uw neus het een half uur na zijn maaltijd! (Aangezien de periode van gassen slechts een half uur tot een uur duurt, zou het niet onredelijk zijn om de hond in een afgezette tuin in openlucht te zetten.) De Bouviervacht, wanneer hij vochtig is, neigt moerasachtig te gaan ruiken. Een natte Bouvier, die in een beperkte ruimte van bijvoorbeeld een auto zit, kan zo een aroma tot stand brengen die zelfs de minst gevoelige neus zal waarnemen. Sommige mensen vinden de baard van de Bouvier een onplezierige lichaamsgeur hebben, zelfs wanneer het haar droog en goed verzorgd is. De baard van de Bouvier heeft de neiging om deeltjes van voedsel vast te houden, die spoedig een nare geur verspreiden, als de baard niet regelmatig wordt gewassen.

Bijna alle, van de kortharige rassen, andere dan hondenrassen of weg-gefokte (met een laag bedekt olieachtig) Chesapeake Bay Retriever, zullen minder vaak de neus door algemene vacht- en lichaamsgeur beledigen. Ik ben er zeker van dat veel andere rassen minder onaangename geuren verspreiden, maar het is moeilijk om betrouwbare informatie te krijgen over dit onderwerp, aangezien er weinig eigenaars zijn die hierover praten.

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U ER NIET VAN HOUDT OM DE HOND REGELMATIG TE VERZORGEN.

De dikke warrelige vacht van de Bouvier eist dat deze regelmatig verzorgd wordt. Niet alleen om er aardig uit te zien, maar ook om de gezondheid van de huid te bewaren en vlooien, teken, en andere “gevaarlijke” indringers te ontdekken en te verwijderen. Voor de vachtverzorging moet u zeker denken aan het feit dat u 10-15 minuten om de dag (b.v. terwijl u naar muziek luistert of u tv kijkt) of een half uur, twee keer per week, hieraan moet spenderen. Natuurlijk wanneer de vacht van uw Bouvier in de knoop zit of er allerhande vegetatie in zijn vacht zit, moet u erop rekenen dat dit een uur of langer in beslag zal nemen. Tijdens het "grasaar" seizoen, moet u voeten en andere kwetsbare plekken dagelijks inspecteren. Tijdens het tekenseizoen moet u de hond dagelijks controleren op teken en deze verwijderen, om de ziekte van Lyme te voorkomen. De verzorging vereist niet veel vaardigheid, maar vereist tijd en regelmaat. Door de vacht van de Bouvier kort of heel kort te houden bekort u natuurlijk de tijd die de vachtverzorging in beslag neemt, maar u ontkomt niet aan de regelmaat. De vachtverzorging voor een showhond vereist heel veel vaardigheid en aanzienlijk meer tijd en inspanning. Of u moet de Bouvier professioneel laten verzorgen, wat uiteraard niet echt goedkoop is.

Bijna bij elke Bouvier die uit een asiel komt, kunnen we de effecten zien van weinig of geen vachtverzorging. Dit resulteert in een massieve mat en vervilting, soms vervuild met urine en ontlasting. Vaak is de zware vachtverzorging, aanleiding om de Bouvier weg te doen.

Vele andere rassen eisen veel minder vachtverzorging, kortharige rassen zelfs heel weinig. De Rottweiler heeft het temperament en de persoonlijkheid ongeveer gelijk aan dat van de Bouvier, maar heeft maar weinig vachtverzorging nodig.

 

KOOP GEEN BOUVIER ALS U NIET HOUDT VAN EEN DAGELIJKS PORTIE BEWEGING.

Bouviers hebben beweging nodig om de conditie van hun hart en longen goed te houden en om hun bespiering niet te laten verdwijnen. Omdat de Bouvier geneigd is om lui te zijn en rustig te liggen, zal uw Bouvier zichzelf dus niet voldoende beweging geven, tenzij u hem daartoe aanzet of met hem speelt. Een volwassen Bouvier zou een ochtenduitje van een kilometer of meer moeten hebben, terwijl u met hem jogt, fietst of gewoon met hem loopt. Dit geldt ook voor het avonduitje. Voor puppies, geldt dat u langzaam, kortere stukjes loopt, meerdere keren per dag, voornamelijk bedoelt als beweging en om het huis uit te zijn.

Alle honden hebben dagelijks beweging nodig, van kleine tot grote afstanden en verschillend van inspanning. Als u zich, lichamelijk of geestelijk, niet in staat acht om de Bouvier de beweging te geven, die hij nodig heeft, dan kan u beter voor een klein, en energiek ras kiezen, die zichzelf in de tuin goed in vorm kunnen houden. De meeste schoothondjes- en terriërrassen passen in deze beschrijving, maar kijk niet raar op als een terriër gaten graaft. Hij is uiteindelijk gefokt om mollen te vangen. Katten kunnen binnen met muis-op-een-koord in beweging worden gehouden. De hamster zal zich in beweging houden in zijn looprad. Kamerplanten hebben helemaal geen beweging nodig

 

KOOP GEEN BOUVIER ALS U GELOOFT DAT HONDEN VRIJ ROND MOETEN KUNNEN LOPEN.

Of u in een stad of op het platte land woont, er kan geen hond veilig alleen rondrennen, buiten het hek van uw tuin, zonder uw toezicht en controle. Onvermijdelijk is de prijs voor die vrijheid, een verwonding of de dood: door te vechten met andere honden, door een aanrijding van een auto of mishandeling door een geïrriteerde buurman. Hoewel Bouviers, vrij honkvast zijn en minder de neiging hebben om te zwerven dan andere rassen, is een loslopende Bouvier, buiten zijn eigen terrein, een ramp. Zoals andere rassen die voor het hoeden van vee worden ontwikkeld, hebben de meeste Bouviers een wezenlijke hoeveelheid "drijvers instinct" geërfd. Dit heeft slechts een kleine “wijziging” nodig om te veranderen in een instinct, waarbij hij achtervolgt en een geschikte prooi vangt. De Bouvier die op het platteland leeft en geen erfafscheiding kent, zal vroeg of laat het vee van de buren ontdekken (schapen, vee, paarden, gevogelte) en zal antwoorden aan zijn genetische drang om dergelijk vee te achtervolgen en te kwellen. De wet geeft de boer bijna altijd het wettelijke recht, om het even welke hond, de hond te doden die zijn vee bedreigt, en bijna alle boeren zullen snel zo handelen! In de stad zal de loslopende Bouvier zijn drijverinstincten botvieren op joggers, fietsers en auto’s. Een gehoorzame Bouvier kan van het loslopen genieten, ondanks de controle en de beperkingen, in een door u gekozen gebied.

Als u de verantwoording niet wil om uw huisdier te beperken en onder controle te hebben, dan is er geen enkel ras geschikt voor u. Een kat zal zijn onverantwoordelijk gegeven vrijheid, iets langer overleven dan een hond, maar heeft toch zorg nodig. Een beter antwoord voor hen die naar een "vrij” huisdier hunkeren is misschien het opzetten van voederposten voor inheems wild of zwerfdieren.

 

KOOP GEEN BOUVIER ALS U ZICH NIET KAN VEROORLOVEN OM HEM TE KOPEN, TE VOEDEN EN HEM TE VOORZIEN VAN DE NODIGE GEZONDHEIDSZORG.

De Bouvier is geen goedkoop ras om te kopen, het volgen van een zorgvuldig fokprogramma, met aandacht voor temperament, trainingsmogelijkheid, en de fysieke gezondheid (heupen) is niet goedkoop .De tijd die de fokker in elk puppy zou moeten steken, opvoeding en socialisatie is ook duur. Puppy’s als “koopjes”van een “broodfokker” die zonder meer onselectief fokt en dus willekeurige combinaties maakt, kan heel duur zijn, als we dit in de volgende termen uit zouden drukken. Slecht temperament, slechte gezondheid, en gebrek aan essentiële socialisatie. Hier staat tegenover dat het grootste deel van de “tweedehands”volwassen Bouvier of wat oudere Bouvierpup die beschikbaar is voor een bescheiden prijs, bij een eigenaar of bij een fokker, een asiel, of een redder aan wie de hond werd overgelaten; een prachtige hond voor u kan worden als u opleiding, leiding, en begrip kunt geven. Wat ook de aanvankelijke kosten zijn van uw Bouvier, het onderhoud zal niet goedkoop zijn. Bouviers zijn nu eenmaal grote honden, een Bouvier eet een vrij grote maaltijd. (Moet het gezegd worden dat wat er in gaat er ook weer uit moet komen?) Over het algemeen zullen grote honden ook grote dierenartsrekeningen hebben, aangezien de hoeveelheid anesthesie en medicijnen evenredig zijn aan het lichaamsgewicht. Alle honden, van welk ras en hoe goedkoop gekocht, kunnen behoorlijke kosten met zich mee brengen en allen kunnen in een noodsituatie bij de dierenarts terecht komen. Dit geldt ook voor katten.

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U EEN "UP- TO - DATE", GROTE HEFTIGE VERDEDIGINGSHOND WILT.

Hoewel het vermogen van de Bouvier als persoonlijke verdedigingshond en als politiehond vaak beschreven is, zo nu en dan dramatisch overdreven, is de Bouvier niet meer geschikt in die opzichten, dan een half dozijn andere “verdedigingshonden” zijn. Noch zijn alle Bouviers even geschikt: sommige zijn uiterst geschikt en andere maar matig, maar de meerderheid heeft van nature ontoereikend de capaciteit voor dergelijk werk. Door zijn rustige karakter, is de Bouvier, mogelijk een beetje langzamer, om agressief een dreiging te beantwoorden dan de meeste andere verdedigingshonden zijn. Om de zelfde reden, echter, is de Bouvier misschien enigszins ontvankelijker voor correcties van de trainer en enigszins meer bereid om zich van het bijten te onthouden of om los te laten, wanneer hij daar een commando toe krijgt. Het maakt niet uit om welk ras het gaat, voordat de hond op een verantwoorde wijze getraind kan worden als verdedigingshond, moet hij groot respect voor het leiderschap van zijn trainer hebben en moet goed gehoorzamen aan de basis commando’s. Even essentieel is, dat de hond een stabiel karakter moet hebben en hij moet voldoende gesocialiseerd zijn, om te weten dat de meeste mensen vriendschappelijk en onschadelijk zijn, zodat hij later kan leren om de slechte kerels van de goede, te onderscheiden. Zelfs voor een dergelijke hond, eist een veilige verdedigingsopleiding honderden uren werk voor de begeleider, veel van die uren moeten plaatsvinden onder de directe supervisie van een deskundige trainer. Alstublieft koop geen enkele hond voor de verdediging, tenzij u absoluut toegewijd bent om de grote hoeveelheid werk te verzetten, die zeer zeker van u gevraagd gaat worden. Praat ook eerst met uw advocaat en uw verzekeringsagent.

In tegenstelling tot de verdedigingshond, die wordt opgeleid om op direct bevel of in reactie te bijten op een fysieke aanval op zijn baas, de bewakingshond ontmoedigd de overgrote meerderheid van inbrekers, verkrachters, en aanvallers door zijn aanwezigheid, zijn verschijning. Puur door het zien van de hond, zal de “aanvaller” eenvoudigweg een ander slachtoffer zoeken. Voor dat doel, is alles wat u nodig hebt, een hond die groot is en die goedgetraind en nergens bang voor schijnt te zijn. De Bouvier kan deze rol bewonderenswaardig vervullen, met als waarden van, over het algemeen, de donkere kleur en de woeste beestachtige verschijning, die aan de indruk van een formidabele en angstloze hond, bevestigen. Als de hond geleerd is een aantal keren te blaffen op commando, bijv. "Vang, let op!" liever dan, "Fifi, blaf voor een koekje!, kan dit nuttig zijn om als afschrikmiddel te dienen.

Andere hondenrassen die voor bescherming of voor bewaking even geschikt zijn: Dobermann, Rottweiler, de Duitse Herder, Briard, de Belgische Herdershond, Belgische Tervurenaar, en Belgische Malinois. Hiervan worden eerste 3, door het grote publiek gezien, als "politiehonden" en worden waarschijnlijk veel meer gevreesd door de meeste potentiële misdadigers dan de Bouvier. De Malamute, hoewel niet geschikt voor bescherming, is hij efficiënt als afschrikking, door zijn wolfachtige verschijning.

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U TOTAAL GEEN AGRESSIEVE OF VERDEDIGINGSHOND WILT.

De meeste Bouviers hebben een sprekende en zelfverzekerde persoonlijkheid. Als hij geconfronteerd wordt met een bedreiging, zal hij klaar zijn te vechten i.p.v. te vluchten. Dus het kan zijn, dat hij agressief reageert in situaties, waar mening ander ras zou terugdeinzen. De meeste Bouviers kunnen wat agressief reageren, om indringers op hun grondgebied (d.w.z. uw huis) te weren en aanvallen op hun roedelgenoten (u en uw familie) tegen te gaan. Zonder de training en uw leiding, zal de hond niet kunnen beoordelen wie hij moet aanvallen en wie hij moet tolereren. Zonder opleiding en leiding, zal de hond, vroeg of laat iemand verwonden die u laat vervolgen en schadevergoeding zal eisen. Met goede opleiding en begeleiding van u, kan hij een waardevolle verdediger van uw huis en uw gezin zijn. (Zie ook opmerkingen bij stabiliteit en de socialisatie hierboven.)

Als u geen behoefte heeft aan een zelfverzekerde hond of u hebt maar enigszins twijfels over uw capaciteiten en bereidheid om de essentiële socialisatie, de opleiding en de leiding te geven, dan kan u beter één van de vele andere rassen die als niet agressief te boek staan, zoals een Sheltie of een Golden Retriever.

 

KOOP GEEN BOUVIER, ALS U NIET BEREID BENT, OM VOLLEDIG TE GAAN VOOR DE HOND.

Geen hond verdient het om de deur uit gedaan te worden, omdat de eigenaar wil verhuizen naar geen-huisdierenflat of omdat hij niet meer dat leuke puppy is of omdat hij niet goed presteert op een show of omdat de eigenaars, door gebrek aan leiding en opleiding, hem hebben toegestaan, om een ongedisciplineerde “jeugddelinquent” met een repertoire van ongewenst gedrag, te worden. De vooruitzichten op een verantwoordelijk en hartelijk tweede huis voor een "tweedehands" hond is nooit rooskleurig, maar zij zijn vooral slecht voor een grote, harige, slecht gemanierde hond. Een Bouvier die in een asiel wordt “gedumpt” heeft maar een kleine kans van overleving, tenzij hij het grote geluk heeft, dat hij opvalt aan iemand die zijn tijd besteed aan het “redden van Bouviers”. De vooruitzichten voor een jonge, goedgetrainde, en een goed verzorgde Bouvier, waarvan eigenaar de hulp van de Bouvier Club of van een “reddingsgroep” zoekt, zijn vrij goed; maar een oudere Bouvier heeft minder goede vooruitzichten. Mocht u in de omstandigheden komen dat u terminaal ziek bent, of heeft u andere, vergelijkbare geldige redenen om een nieuw tehuis te moeten zoeken voor de Bouvier, neem dan altijd contact op met de Bouvier Club. Mocht u problemen krijgen met training, neem dan direct contact op met de Bouvier dressuur groep, zodat zij u kunnen helpen deze problemen op te lossen. Laat regelingen voor de hond in uw testament opnemen, of tref regelingen met familie, om er zeker van te zijn, dat uw hond steeds verzorging of een nieuw tehuis krijgt mocht u eerder overlijden dan uw hond. Een Bouvier kan 10 tot 15 jaar oud worden. Als dat een te lange tijd voor u is, om een onmiskenbare loyaliteit aan uw Bouvier te geven, dan kan u beter geen Bouvier kopen! Aangezien de meeste honden even oud of misschien nog wel ouder kunnen worden, alstublieft koop dan helemaal geen hond!

 

 

Samenvattend.

Als het voorafgaande "slechte nieuws" over Bouviers u er niet toe gebracht heeft om af te zien van dit ras, zorg dan dat u een Bouvier krijgt! Ze zijn werkelijk zo geweldig als u heeft gehoord! Als u een puppy wilt kopen, zorg er dan voor dat u zorgvuldig te werk gaat om een verantwoordelijke fokker en een fokker met kennis van zaken vind, die een hoge prioriteit stelt aan het fokken van een goed karakter en trainingsmogelijkheden en een goede gezondheid in de eerste plaats. Een dergelijke fokker zal potentiële kopers zorgvuldig “ondervragen” en “opleiden”. Een dergelijke fokker zal ten alle tijden bereikbaar zijn voor raad en overleg voor de rest van zijn puppyleven en zal er op staan om de hond terug te nemen, als u ooit niet meer bij machte bent om voor het dier te zorgen.

Misschien het overdenken waard, om i.p.v. een puppy een afgestane Bouvier te adopteren. Zie link: "Dierenasiels"

Ondanks de verantwoordelijkheid van hun vorige eigenaar, hebben bijna alle “geredde” Bouviers bewezen, dat als ze in “ere herstelt” worden, buitengewone kameraden kunnen worden, voor hartelijke mensen die hun verantwoording kennen. Vele redders zijn deskundige trainers die het temperament evalueren en een opleiding aan de hond geven, voordat de honden voor herplaatsing in aanmerking komen en daarna altijd beschikbaar zijn voor adviserende steun. Neem contact op met de Bouvier Club of met een plaatselijk asiel, om u op de hoogte te stellen hoe u een Bouvier kan “redden”.

 

Nawoord

Ik heb dit artikel in 1992 geschreven. Sindsdien heb ik bijna 5 jaar in BouvierRescue doorgebracht, persoonlijk reddend, rehabiliterend, en 3 of 4 Bouviers per jaar herplaats en geassisteerd bij herplaatsing van anderen. Op dit moment is er weinig om te vernieuwen in deze “nieuwe” uitgave.

Link: Dierenasiels 

E-Mail:    Pam Green

Website: http://www.cal.net/~pamgreen/

Bericht aan Webbeheerder

Al onze artikelen zijn puur informatief - Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent - Bij twijfel  neem contact op met uw dierenarts.