Röntgenfoto

Deze website over Bouviers is onafhankelijk van opzet. De makers willen proberen U zo objectief mogelijk informatie aan te bieden.

English version

 

Start
Omhoog

Digitale röntgenfoto van ziek huisdier “redt levens”

Razendsnel een diagnose stellen. Dat kan sinds kort ook bij de dieren vanwege de intrede van digitale röntgenapparatuur. Het redt levens stelt de Ridderkerkse dierenarts S van Haesendonck. “Vroeger duurde het soms een half uur om de juiste diagnose te stellen”.

 

Moderne ziekenhuizen beschikken er al over, voor Dierenkliniek Ridderkerk is digitale röntgenapparatuur een primeur. Binnen dertig seconden na een druk op de knop is een röntgenfoto beschikbaar. Gerommel met ontwikkelvloeistoffen en het instellen van belichtingstijden behoort tot het verleden. “Als we een buikfoto van een kat willen maken of een gebroken poot van een hond, moesten we de oude analoge toestellen handmatig op andere instellingen zetten”, legt de dierenarts uit. “Bij sommige kwetsuren was het nodig om meerdere afdrukken te maken. Doordat deze regelmatig mislukten, waren we al gauw een half uur verder. Met de digitale techniek, is een röntgenfoto direct klaar.”

Chronische bronchitis

De Ridderkerkse dierenkliniek beschikt sinds kort over de apparatuur. Ongeveer 400 dieren - honden, hamsters, reptielen en roofvogels- werden er al mee gediagnosticeerd. De kliniek is de eerste in Nederland die er gebruik van maakt, beweert Van Haesendonck. “Zelfs de faculteit diergeneeskunde in Utrecht is nog niet zover”aldus de trotse Ridderkerkse dierenarts.

Hij opent de deur van de röntgenkamer. Links in de hoek staat een grote tafel met daarboven een camera. Lukas, een dertien jaar oude Golden Retriever, wordt op de tafel gehesen. Amper een halve minuut nadat de foto is genomen, verschijnt de afdruk op een beeldscherm. “Kijk, hier prijken allemaal witte rondjes. Waarschijnlijk chronische Bronchitis”, stelt hij vast. “Als ik verder inzoom, zie je een hartschaduw. Het is dus helemaal niet vreemd dat Lukas zwaar ademt.”In het kijkstation, een speciaal ingerichte ruimte naast de röntgenkamer, projecteert Van Haesendonck de digitale afdruk in verschillende varianten op een flatscreen. Het baasje kan meekijken met het nadere onderzoek wat nu plaatsheeft.

Cd-rom

Even later toont de dierenarts een ruggenwervel op het scherm “de computer kan ruimten tussen gewrichten nauwkeurig vaststellen”legt hij verder uit. “Hierdoor is de diagnose hernia gesteld. Vroeger moesten we alles met de hand op de foto opmeten. Bovendien zijn digitale röntgenfoto’s veel scherper”.De snelle behandelmethode komt de diergeneeskunde ten goede.

Zo duurt een eventuele narcose korter. “Bij oudere beesten kan een te lange periode van bewusteloosheid fataal zijn”. Tevens biedt de nieuwe techniek commerciële mogelijkheden.

“We branden de foto’s op cd-rom voor wie dat wil. De kosten bedragen 6 euro. Dierenliefhebbers vinden zo’n schijf echt prachtig”. Bovendien hoeven de afdrukken niet meer op de post, als het dier elders een behandeling nodig heeft. “We versturen de digitale foto’s gewoon in een e-mail”. Hoewel het apparaat 75000 euro kostte, stijgen de behandelingskosten niet, vertelt Van Haesendonck. De investering vindt hij terecht. “Voor de diergeneeskunde trekken we alles uit de kast”.

Naar boven

Bericht aan Webbeheerder

Al onze artikelen zijn puur informatief - Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent - Bij twijfel  neem contact op met uw dierenarts.