Artritis Artrose

Deze website over Bouviers is onafhankelijk van opzet. De makers willen proberen U zo objectief mogelijk informatie aan te bieden.

English version

 

Start
Omhoog

 

 

Artritis:

 

Is een gewrichtsontsteking, een ontsteking van het gewrichtskraakbeen. 

Er zijn twee veelvoorkomende vormen van artritis: osteoartritis en traumatische artritis. Symptomen zijn: opgezette gewrichten, moeite met lopen en kreupelheid. 

 

Osteoartritis kan op zichzelf een ziekte zijn, maar ook het gevolg van andere aandoeningen, zoals heupdysplasie. 

Traumatische artritis wordt veroorzaakt door een verwonding aan een gewricht. Dergelijke verwondingen kunnen het gevolg zijn van een verkeersongeluk of van overbelasting bij lichaamsbeweging.

 

Osteoartritis is een voortschrijdende en zeer pijnlijke ziekte, die de kwaliteit van leven van de hond ernstig zal aantasten. Er kunnen een of meer gewrichten zijn aangetast, en de ernst hangt af van de aangetaste gewrichten en van de complete gezondheid van de hond. Te zware honden lopen extra risico om osteoartritis te krijgen.

 

Artritis kan het gevolg van slechte voeding zijn, vooral in de eerste maanden van het hondenleven. De aandoening kan ook erfelijk zijn, of het gevolg van slechte verzorging Ún hoge leeftijd.

 

Artrose:

Gewrichtsveranderingen met als kenmerk ziekelijke veranderingen van kraakbeen en bot in en rond de gewrichten (zonder ontsteking). Botwoekering is het gevolg. Pijn en kreupelheid zijn de symptomen.

 

Achterliggende oorzaken zijn o.a. een slechte gewrichtsaansluiting (o.a. bij heupdysplasie), losse botdelen (o.a. bij OCD, elleboogdysplasie en trauma, zoals bij botbreuk in het gewricht, abnormale belasting en luxatie), of ontstekingen.

 

Artrose wordt gekenmerkt door een warm overvuld en pijnlijk gewricht. Aanvankelijk wordt alleen startpijn waargenomen, waar het dier 'doorheen loopt'.

 

Bericht aan Webbeheerder

Al onze artikelen zijn puur informatief - Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent - Bij twijfel  neem contact op met uw dierenarts.