Vachtverzorging

Deze website over Bouviers is onafhankelijk van opzet. De makers willen proberen U zo objectief mogelijk informatie aan te bieden.

English version

 

Start
Omhoog


 

 

Vachtverzorging van de Bouvier

 

Dit begint natuurlijk al van jongs af aan.

Er is nogal eens verwarring over het feit of een bouvier getrimd of geknipt moet worden.

Dit hangt nauw samen met de soort beharing van de hond. Bespreek dit altijd met de fokker van de hond, die weet wat het beste is.

 

Verzorging van de puppyvacht:

Zoals we hierboven al vermeldde, is het zeer belangrijk om een puppy vanaf het moment dat hij bij u thuis komt, te verzorgen. Dit betreft natuurlijk niet alleen het opvoeden, voeden en zindelijk maken. De uiterlijke verzorging van de bouvier vergt best veel tijd en energie.

Het is aan te bevelen om elke dag of om de dag de bouvierpup even door te kammen. Dit is niet in eerste instantie nodig voor de vacht, maar wel belangrijk voor de opvoeding. Zo went hij aan de kam, de handeling en aan een trimtafel. Daar hebt u later alleen maar zelf plezier van. U moet zich maar eens voorstellen om een volwassen bouvier te moeten kammen die dit niet wil omdat hij het niet gewend is. Dat wordt een gevecht. Dus hier geldt: “Jong geleerd is oud gedaan”.

Op de leeftijd van ongeveer 4 á 5 maanden moet de pup voor het eerst naar de trimsalon.

 

 

Kenmerken van de vacht:

 

Het dekhaar: moet ruig aanvoelen, niet te kort zijn maar ook niet te lang. Het moet droog en dof zijn en licht warrelig. Het mag niet wollig of gekruld zijn.

De ondervacht: is kort en wollig, gevormd door korte dichtgesloten haren die tussen de dekharen groeien.

Hoofdbeharing: Het haar is korter op het hoofd en nagenoeg glad aan de buitenkant van de oren, waarvan de binnenzijde van de schelpen door matig lang haar is beschermd. De bovenlip moet een snor hebben en de kin bedekt zijn met een goed gevulde baard, wat aan het ras de zo kenmerkende stuurse uitdrukking verleent. De wenkbrauwen bestaan uit rechtopstaande haren, die de vorm van de wenkbrauwen accentueren, maar nooit de ogen verbergen.

 

 Borstel

 

Vachtverzorging bij de volwassen Bouvier:

 

Zoals bij bijna iedere hond, heeft een Bouvier ook een boven en een ondervacht.

De ondervacht is zijn temperatuurregelaar. In de zomer zal hij meer onderhaar verliezen en in de winter zal de ondervacht voller worden. Vaak wordt er gedacht dat het aangenaam voor de hond is om in de zomer, als de temperatuur stijgt, een korte vacht te hebben. Dit is een misvatting!

Door de hond een korte vacht te bezorgen tasten wij tevens zijn isolatielaag aan. In de zomer zal een hond dus alleen maar meer last van de warmte krijgen hierdoor.

 

Kam de vacht regelmatig door. Dit voorkomt klitvorming. Begin onder aan de hond en kam langzaam naar boven. Met andere woorden, zorg dat de haarlaag op elk moment zo dun mogelijk is, anders bestaat het gevaar, dat de ondervacht niet volledig doorgekamd wordt. Gebruik hiervoor het liefst gewoon een metalen kam, met grove vertanding. Pennenborstels worden ook nog wel eens gekocht voor de bouviervacht, maar dit is niet aan te bevelen. Het gevaar van borstels is dat alleen de bovenvacht geborsteld wordt, waardoor de ondervacht geen aandacht krijgt. Bovendien kunnen ze bij verkeerd gebruik schade aan de huid aanbrengen. Ook hierin kan de fokker u van dienst zijn.

Kam

 

De Kopbeharing:

Het hoofd van de hond verdient zeker bij de bouvier veel extra aandacht.

Door de lange beharing onder de kin en boven op de lippen, wordt de vacht daar snel vuil en plakkerig door eten en drinken. Het is dus van belang dat u de baard en snor regelmatig uitwast en doorkamt om klitten te voorkomen. Ook hier geld, begin onder aan de kop met kammen. Til ook de lippen aan beide zijden van het hoofd op om te kijken of er in het bijzonder in de mondhoeken geen klitten ontstaan. Als de klitten te groot zijn om zo uit de vacht te kammen, dan kan men die het beste proberen met de punt van een kam eerst voorzichtig te splijten. Dit is uiteraard afhankelijk hoe groot de klit is. Voor de meer geoefende onder u, kan men ook proberen om de klit van boven naar onder eerst door te knippen, en dan nog uit te kammen. Wees hierbij altijd alert op onverwachte bewegingen van de hond.

Als u met grote zorgvuldigheid uw hond regelmatig kamt zal dit niet nodig zijn.

De beharing boven op het hoofd, kan mooi naar de neus toe doorgekamd worden. De zijkanten van het hoofd kunnen ook weer het beste van onder naar boven door gekamd worden, laag voor laag als het ware. Daarmee voorkomen we simpelweg dat er klitten verborgen blijven. Zorg ook dat onder het oor de beharing goed uitgekamd wordt.

 

Ogen:

Uw hond heeft ook last van opgedroogd traanvocht. Dit bevindt zich in de hoek van het oog.

U kunt dit opgedroogde traanvocht eenvoudig verwijderen met behulp van een doekje of gewoon met uw vingers. Let er altijd op dat u de veegbeweging maakt, van het oog af richting de neus. NOOIT naar het oog toe. Bij eventueel een ontsteking of beschadiging zal het traanvocht vaak een geelachtige kleur krijgen. Raadpleeg dan ten alle tijden een dierenarts.

 

Voeten:

De voeten verdienen ook hun aandacht. Controleer regelmatig de voeten van uw hond.

Zeker als de beharing wat langer wordt neemt het risico, dat er dingen in de haren tussen de tenen vast blijven zitten, toe.

We zijn te laat als de hond al mank loopt. Maak er daarom een gewoonte van om de voeten, zowel van de bovenkant als de onderkant goed te bekijken en te betasten.

Voel of er geen klitten tussen de tenen zitten. Dit kunt u heel gemakkelijk doen. Houd de voet in één hand vast en druk met uw vingers de tenen iets uit elkaar, met de ander hand kan u gerust tussen de tenen van de hond voelen. Uiteraard dienen ook hier de eventuele klitten uitgekamd te worden. Op deze manier kan u dat bij alle poten herhalen. Tevens controleert u de onderkant van de voet of de voetkussens heel zijn, door de voet op te tillen en de pols te buigen, zodat u onder de voet kan kijken(voorpoten). Bij de achterpoten doet u hetzelfde, alleen zal de poot wat meer naar achteren gestrekt moeten worden(buiging vindt plaats bij de knie). Wees hierbij wel alert, soms kunnen honden heel gevoelig zijn tussen hun tenen en daardoor schopbewegingen maken. Het is van belang dat u aan de onderkant van de voeten regelmatig het haren tussen de tenen wegknipt.

 

Oren:

 

Het oor moet regelmatig gereinigd worden. In de gehoorgang wordt door talgkliertjes namelijk oorsmeer aangemaakt om de huid soepel te houden en vuil van buitenaf te weren. Het vervuilde oorsmeer wordt d.m.v. het met de achterpoten krabben of ergens langs te schuren afgevoerd.

 

 

Doordat de bouvier niet meer aan de oren gecoupeerd wordt zal u begrijpen dat dit moeilijker is en zal u uw hond af en toe een handje moeten helpen. Ook zien we nogal verschillen in de talgproduktie van verschillende honden. U kunt het oor heel gemakkelijk reinigen.

Vouw het oor over het hoofd van de hond open. U kunt het oor nu gemakkelijk reinigen met een wattenschijfje(liefst niet pluizig) en wat water en natuurlijke zeep. Veeg van binnen naar buiten. Uiteraard kunt u ook voorzichtig de gehoorgang met een wattenschijfje reinigen. Gebruik nooit een wattenstaafje. Tevens moet u er voor zorgen dat de haren die in het oor groeien regelmatig verwijderd worden. Doe dit gewoon door met de vingers de haren te pakken en er dan uit te trekken.

 

 

 

Het gebit:

Totaal bestaat het gebit van een volwassen bouvier uit 42 elementen; 4 hoektanden, 16 premolaren, 10 molaren en 12 snijtanden.

Eventuele aanslag kan weggepoetst worden met een tandenborstel, ook hier geldt, jong geleerd is oud gedaan. Ook bestaan er speciale tandenreinigers om tandsteen mee te verwijderen. Wij adviseren om daar niet zelf mee te gaan experimenteren, omdat u wel degelijk moet weten hoe u die zaken moet gebruiken. Laat dit liever over aan een deskundige.

 

 

 

De anaalklieren:

De oorspronkelijke functie van de anaalklieren is om een sterke geur af te scheiden om zo vijanden op een afstand te houden. Dus eigenlijk een soort verdediging.
Deze functie is verloren gegaan bij de hedendaagse hond. Deze klieren kunnen verstopt raken en gaan ontsteken. Daarom is het van belang om de anaalklieren uit te knijpen als de hond er last van heeft. Dit merkt u als de hond gaat “sleetje rijden”, of als de hond bijtplekken heeft op zijn achterhand. Er zijn zelfs honden die op de voorpoten gaan knagen, als ze last hebben van hun anaalklieren. Uitknijpen van de anaalklieren bij deze verschijnselen is de oplossing. Maar doe dit zo min mogelijk, omdat de anaalklieren ook door ze uit te knijpen weer gestimuleerd worden.

Probeer dit te voorkomen door te zorgen, dat de anaalklieren op een natuurlijke manier worden geleegd. Dat gebeurt als de hond zijn ontlasting kwijt raakt, mits de ontlasting goed stevig is. Ook hier blijkt dus weer dat een goed uitgebalanceerde voeding van groot belang is.

 

 

 

 

Bericht aan Webbeheerder

Al onze artikelen zijn puur informatief - Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent - Bij twijfel  neem contact op met uw dierenarts.