Inwendige Parasiet

Deze website over Bouviers is onafhankelijk van opzet. De makers willen proberen U zo objectief mogelijk informatie aan te bieden.

English version

 

Start
Omhoog

Parasieten.

"Parasieten zijn levende organismen die andere levende organismen, gastheren genoemd, nodig hebben om te overleven".

Dat is de formele en wetenschappelijke definitie. In de praktijk houdt dit in dat parasieten continu trachten hun eigen plekje in de wereld te veroveren en vast te houden. En dat gastheren met de hulp van de afweermechanismen die zij tot hun beschikking hebben juist moeten proberen die parasieten kwijt te raken. In de loop van de evolutie hebben parasieten soms behoorlijk slimme trucjes ontwikkeld om te overleven.

 

Inwendige Parasieten:

 

Spoelwormen

Lintwormen

Mijnworm

Hartworm

Ontworming

Leishmaniasis


 

 

 

Spoelwormen:

Er bestaan twee soorten spoelwormen, namelijk Belascaris en de Toxascaris.

De hond besmet zich onopzettelijk door het inslikken van de eieren, waar al een embryo in aanwezig is. Deze eieren komen uit in de dunne darm. De jonge wormen dringen door de darmwand heen in de bloedvaten en worden door de bloedstroom meegevoerd naar de longen, vanwaar zij via de luchtpijp hun weg vinden naar de keel. Eenmaal in de keel worden zij ingeslikt en keren terug naar het darmkanaal waar zij nu pas in staat zijn via een reeks vervellingen uit te groeien tot volwassen spoelwormen, die op hun beurt zich weer kunnen voortplanten d.m.v. eieren die met de ontlasting worden uitgescheiden.

 

 

Van een enkele spoelworm of zelfs een paar ondervindt een hond weinig last, maar vooral voor jonge honden kunnen ze in groten getale dodelijk zijn, daar zij bepaalde toxinen afscheiden, die de algemene gezondheidstoestand van de gastheer uiterst ongunstig be´nvloeden. Vooral jonge dieren gaan het bekende wormenbuikje vertonen, een opgeblazen buikje, dat des te meer opvalt, doordat het dier verder mager te noemen is. De hond zal zijn soepelheid en het haar zijn glans verliezen. De wormen onttrekken aan de darminhoud een groot deel van de voedingsstoffen. Zijn het er veel dan kunnen zij de darm op een bepaald punt afsluiten en de voedselbrij de weg versperren. Onregelmatig eten en braken(waarbij soms wormen meekomen) en toevallen of althans daarop lijkende aanvallen behoren tot de voornaamste symptomen.

Tegenwoordig zijn er verscheidene goed middelen te koop die de jonge hond al op een leeftijd van 3 weken gegeven moeten worden.

Tevens is het van groot belang om een teef aan het begin van de dracht grondig te ontwormen en dit tijdens de dracht nog 1 of 2 maal te herhalen, om te voorkomen dat de embryoĺs al in het moederlijf besmet raken.

Regelmatig ontwormen!

Naar boven

 

Lintwormen:

In Nederland maar ook in het buitenland komen lintwormen erg veel voor bij hond en kat. Deze vrij grote wormen leven in de darm en zijn relatief onschadelijk. De eipaketten van de lintworm zien eruit als rijstekorrels, en deze kruipen actief uit de anus, wat tot jeukklachten daar kan leiden.

De meest voorkomende lintworm bij honden en katten heeft als tussengastheer de vlo. De eieren van de lintworm worden opgegeten door vlooienlarven. Als een hond of kat dan tijdens de vachtverzorging de besmette vlo oplikt krijgt hij de lintworm binnen, die in de darmen blijft en uitgroeit tot een vrij grote worm die veel eieren produceert. Bestrijding van de lintworm bestaat daarom niet alleen uit ontwormingsbehandelingen ( ontwormingsschema), maar ook uit vlooienbestrijding. ( vlooienbestrijding)

Regelmatig ontwormen!

Naar boven

 

Een aantal niet of nauwelijks voorkomende soorten wormen:

Mijnworm:

Deze rondworm, die eruitziet als een wit draadje en 10-13 mm lang kan worden veroorzaakt bij de mens mijnwormziekte en ook de hond kan ermee besmet raken. De larve dringt door de huid naar binnen om zich door de bloedbaan naar de longen te laten vervoeren en vandaar via de luchtpijp de keel te bereiken, waar hij wordt ingeslikt. Eenmaal in het darmkanaal zet hij zich vast op de darmwand en zuigt bloed. Hier verandert de larve ook in het volwassen dier. Een zwaar ge´nfecteerde patiŰnt wordt lui en suf, krijgt sterke bloedarmoede en gaat zienderogen achteruit, zowel geestelijk als lichamelijk.

Palissase- of grote worm: Deze worm kan een grootte bereiken van 40 cm. EÚn worm is in staat een nier volledig uit te hollen. Maar wordt in Nederland niet aangetroffen.

Naar boven

 

Hartworm:

Hart worm is een ziekte die wordt veroorzaakt door een zgn. rondworm (Dirofilaria immitis) waarvan de larven een trektocht maken via de weefsels en de bloedbaan, met als eindstation het hart en/of de longslagaders. Hartworm wordt overgebracht via muskieten die met de larven van deze parasiet zijn besmet. Gelukkig komt hartworm in Nederland nog niet voor, maar het vormt wel een toenemend probleem in veel van de bekende vakantielanden.

 


 

Naar boven

 

Waar komt hartworm voor?
Beneden de lijn Parijs-Milaan komt deze infectie inmiddels overal voor, met de hoogste besmettingscijfers in riviergebieden als de PO-vlakte in ItaliŰ en de Rh˘ne-delta in Frankrijk. Maar eigenlijk is geen enkel gebied in de Zuid-Europese landen volledig vrij van hartworm. Honden en katten raken, als ze worden gestoken door bepaalde muskietensoorten, besmet met de larfjes van deze hartworm. Dergelijke larfjes worden microfilariŰn genoemd. Binnen enkele maanden kunnen die larfjes uitgroeien tot volwassen wormen van meer dan 20 cm. lang die verblijven in het hart of in de longslagaders. Deze volwassen wormen produceren vervolgens niet alleen weer volop nieuwe larfjes, maar zorgen ook voor ernstige klachten. Er kunnen soms wel tientallen wormen aanwezig zijn, die bovendien jarenlang in leven blijven.

Omdat je nooit kunt voorkomen dat huisdieren worden gestoken door muskieten gebruikt met in hartwormgebieden dus middelen die re voor zorgen dat alle hartwormlarfjes die het lichaam binnenkomen, meteen worden gedood. Deze preventie is dus heel belangrijk voor huisdieren die met hun baasjes mee op vakantie gaan!
In Nederland heeft de dierenarts de beschikking over een middel om honden en katten veilig en effectief te beschermen tegen infecties met hartworm. Voor huisdieren die meegaan op vakantie is de daarvoor benodigde rabiŰsvaccinatie een prima moment om meteen aandacht te besteden aan hartwormpreventie!

Gebieden en percentages:

Algarve 12%
Bouches du Rh˘ne 67%
Cherbourg 10%
Gran Canaria 59%
Griekenland 2-37%
Nimes 17%
Po-vallei 50-80%

Naar boven

 

 

Ontworming

Ontwormingsproducten bestaan onder de vorm van pillen, pasta's en zelfs druppeltjes voor in de nek. Ze worden over het algemeen goed verdragen en zijn veilig. Niet alle producten dekken het volledige spectrum, vooral lintwormen vereisen nogal eens een aangepaste behandeling.

Hieronder vindt je een aantal algemene richtlijnen. Afhankelijk van het gebruikte product is het niet altijd nodig of nuttig om ze strikt op te volgen. Ook met het infectierisico moet rekening gehouden worden. Volg in elk geval steeds de specifieke aanwijzingen van de dierenarts.
Naar boven

 


Ontwormingskuur:

Best starten vˇˇr vaccinatie pups, op weken 2/4/6/8, daarna 3-maandelijks tot 1j
Nieuw aangeschafte dieren ongeacht de leeftijd, 2x met 2 weken tussentijd

Terug van kennel of pension, 2x met 2 weken tussentijd
Volwassen dieren die binnen blijven, jaarlijks
Volwassen dieren die vaak buiten komen, 3 tot 4 keer per jaar n.g.l. het risico altijd na een positief faecesonderzoek

Naar boven


 

Fokdieren :
                        1x vlak vˇˇr de paring
                        1x 2w vˇˇr de bevalling
                        tijdens het zogen gelijktijdig met jongen

 

Naar boven

 

 

Leishmaniasis bij de hond  

 

Leishmaniasis is een ziekte, die bij o.a. de hond voorkomt en veroorzaakt wordt door een parasiet. Deze parasiet wordt voornamelijk via de zandvlieg van het ene zoogdier op het andere overgebracht.

Honden worden echter veel vaker besmet dan mensen. Deze zandvlieg komt niet in Nederland voor, maar wel in het gebied om de Middellandse Zee, Portugal en Zuid-Amerika.

 

Wat zijn de verschijnselen?

De ziekte komt pas na enkele weken tot uiting, maar tijd die verloopt tot het moment dat de ziekte tot uiting komt kan ook op lopen tot jaren later.(Er zijn gevallen bekent dat de ziekte zich na zes jaar pas openbaarde.

De parasiet veroorzaakt huidafwijkingen en afwijkingen van de inwendige organen Afhankelijk van de organen die aangetast zijn en het stadium van de ziekte waarin de ziekte is,kunnen een hele uiteenlopende ziekteverschijnselen optreden. VariŰrend van enkel haaruitval tot een sterk schilferende huid met knobbels, misvormde nagels, ontstekingen aan de ogen, hoesten, diarrree, nierfalen, bloedarmoede, neusbloedingen, vermageren en/of kreupel lopen.

 

Wat is de prognose?

De ziekte is moeilijk te genezen.

 

Is leishmaniasis besmettelijk voor de mens?

Ja, maar de kans dat de mens besmet wordt is heel klein. Wel moet er altijd rekening mee worden gehouden bij mensen met een verminderde weerstand .

 

Hoe kan uw hond tegen deze zandvlieg worden beschermd?

De hond kan het best bij het inzetten van de schemering binnengehouden worden. U kunt hem beschermen door dubbel muskieten gaas te gebruiken(bijvoorbeeld om de bench heen).

De protectorband van Scalibor beschermt uw hond ook voor een deel tegen zandvliegen

 

Naar boven

Bericht aan Webbeheerder

Al onze artikelen zijn puur informatief - Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent - Bij twijfel  neem contact op met uw dierenarts.