Grasaar

Deze website over Bouviers is onafhankelijk van opzet. De makers willen proberen U zo objectief mogelijk informatie aan te bieden.

English version

 

Start
Omhoog

 

Grasaar of kruiper!

 

In de zomermaanden komen we in het doorgeschoten gras regelmatig grasaren of kruipers tegen. Deze kunnen bij de hond vrij eenvoudig op verschillende plaatsen door de huid heendringen. Doordat er aan een grasaar een zeer scherpe punt zit en een soort weerhaakjes kunnen ze zeer eenvoudig dus letterlijk het lichaam “inkruipen”. Dit gebeurt meestal op plaatsen als, tussen de tenen, in de neusgaten, of in de oren.

 

Grasaar tussen de tenen

Het gevaar bestaat, dat als u niet op tijd de grasaar verwijderd, dit via een operatieve ingreep moet gebeuren, omdat als de grasaar geheel in het lichaam zit, dit enorme ontstekingen tot gevolg kan hebben.

 

Symptomen:

De hond zal direct kreupel gaan lopen. Dit komt omdat de punt al in de huid is gedrongen.

Veelvuldig likken aan de voet, moet een aanwijzing zijn, dat er iets mis is

 

Behandeling:

Als u er vroeg genoeg bij bent kunt u de grasaar, goed verwijderen met behulp van een pincet.

Let er goed op dat er niet al teveel “weerhaakjes”in de huid zitten. Pak de grasaar zo dicht mogelijk bij de huid en trek voorzichtig maar resoluut de aar uit de huid. Mocht dit niet lukken of de hond laat dit niet toe, dan bent u genoodzaakt een beroep te doen op uw dierenarts. De dierenarts zal een incisie maken in de huid en de aar te verwijderen.

De wond zal na afloop goed gedesinfecteerd moeten worden omdat die al heel snel ontstoken raakt.

 

Grasaar in het oor

Het gevaar bestaat dat als een grasaar in het oor raakt, dat de aar via de uitwendige gehoorgang het trommelvlies doorboort en in het middenoor terecht komt.

 

Symptomen:

De hond zal vrijwel onmiddellijk een zeer pijnlijk oor hebben en daardoor gaan schudden met de kop.De hond zal nauwelijks tolereren dat u het oor aanraakt. De dierenarts zal het oor moeten onderzoeken.

 

Behandeling:

M.b.v. een otoscoop wordt er in de gehoorgang een klein tangetje in de gehoorgang gebracht, daarmee kan de aar verwijderd worden. Vaak zal dit onder verdoving moeten gebeuren. Soms is het mogelijk, ondanks dat de grasaar het middenoor al heeft bereikt om de grasaar nog via de uitwendige gehoorgang te pakken. Lukt dit echter niet meer dan moet er een operatie plaatsvinden om rechtstreeks het middenoor te bereiken. U kunt bedenken dat de nabehandeling gebaseerd zal zijn op de schade die is aangericht. Uiteenlopend van een oorzalf tot een uitgebreide antibioticumkuur.

 

Naar boven

Bericht aan Webbeheerder

Al onze artikelen zijn puur informatief - Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent - Bij twijfel  neem contact op met uw dierenarts.